Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2012

ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ Πιστοποίηση ΕΜΑS για τα καταστήματα της Τράπεζας Πειραιώς

Της Χριστινας Δαμουλιανουxd@kathimerini.gr
Την πράσινη βιώσιμη οικονομία προσυπέγραψε η Τράπεζα Πειραιώς με την πρωτοβουλία της να πιστοποιήσει όλα τα -συνολικά 359- καταστήματά της όπως και όλα τα (24 στον αριθμό) κτίρια της διοίκησης -συνολικό εμβαδόν 187.831 τετ.μ.- κατά τα περιβαλλοντικά πρότυπα EMAS και ISO 1400: 2004. Οπως είναι γνωστό, το Κοινοτικό Σύστημα Οικολογικής Διαχείρισης και Ελέγχου (Eco-Management and Audit Scheme – EMAS) είναι ένα οικολογικό «εργαλείο» που μόνο οφέλη και αξιοπιστία προσφέρει στις επιχειρήσεις και στους οργανισμούς που εδρεύουν στην Ευρώπη, όταν εθελοντικά το υιοθετήσουν. «Η πιστοποίηση επιβεβαιώνει ουσιαστικά την ορθή εφαρμογή του Συστήματος Περιβαλλοντικής Διαχείρισης στην τράπεζα και είναι το επιστέγασμα της συστηματικής προετοιμασίας του οργανισμού που ξεκίνησε με την υιοθέτηση από το διοικητικό συμβούλιο της Πολιτικής Διαχείρισης του Περιβάλλοντος το 2003, ενώ ωρίμασε μέσα από το τριετούς διάρκειας ευρωπαϊκό Πρόγραμμα «GREENbanking4 Life», αναφέρει στην ανακοίνωση η Τράπεζα Πειραιώς.
Το EMΑS λειτουργεί περί τα δέκα χρόνια και στη χώρα μας, και ο αριθμός των οργανισμών που το έχουν υιοθετήσει έχει σημειώσει αύξηση. Οι ευκαιρίες, όμως, που προσφέρει στις επιχειρήσεις, με τις συνεχείς πρωτοβουλίες και προγράμματά του για τη βελτίωση των περιβαλλοντικών επιδόσεών τους, υπαγορεύουν την ακόμη μεγαλύτερη αξιοποίησή τους. Σημειώνεται ότι στους στόχους του EMΑS είναι και η δημοσιοποίηση της προόδου των οργανισμών, όπως και η επιβράβευσή τους με το ευρωπαϊκό βραβείο EMAS. Με στόχο την προώθηση του EMAS στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις λειτούργησε το ευρωπαϊκό Πρόγραμμα «PROSPEC» με τη δημιουργία clusters – συστάδων επιχειρήσεων. Δηλαδή, με την υιοθέτηση του συστήματος EMAS από τις εταιρείες αυτές, απλοποιούνται οι διαδικασίες, μειώνονται τα κόστη όπως και η προσπάθεια που απαιτείται προκειμένου μια μικρομεσαία εταιρεία να καταχωρισθεί αλλά και να διατηρεί τη θέση της στο μητρώο EMAS.
Στο έργο «PROSPECT» συμμετέχει ενεργά ο Οργανισμός Πιστοποίησης και Επιθεώρησης TUV HELLAS, μέλος του γερμανικού ομίλου TUV NORD. Παράλληλα, εξασφαλίζει τη μείωση του κόστους πιστοποίησης μέσω της χρήσης ηλεκτρονικών εργαλείων και συνεργειών που παρέχονται από τον οργανισμό. Το πέρας της επιτυχούς συμμετοχής των επιχειρήσεων επαληθεύεται με την επιθεώρηση από το Σύστημα Περιβαλλοντικής Διαχείρισης και επιβεβαιώνεται με τη χρήση του λογότυπου EMAS.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου