Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2012

Ο σημερινός κόσμος μετακινείται από τον καπιταλισμό στον «ταλεντισμό»

Χριστινα Δαμουλιανου

Ισως είναι η πρώτη φορά, σε περισσότερο από 40 χρόνια δυναμικής παρουσίας του, που το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ δίνει τόσο ευρύ «βήμα» στους χαρισματικούς νέους ηγέτες ηλικίας 20-30 ετών από όλο τον κόσμο. Τους προσκαλεί και μεταφέρει και σε αυτούς την παγκόσμια προσδοκία «να μεταμορφώσουν αυτό τον κόσμο και να τον κάνουν καλύτερο» μέσα από τη δική τους φωνή και με τη δική τους χαρισματική ηγεσία, όπως την έχουν ήδη αναπτύξει ανά τον κόσμο, μέσα από τα επιτεύγματά τους στον δικό τους τομέα - στην οικονομία, στις κοινωνίες τους, στις επιστήμες, στις τέχνες. Τους καλεί σε συνεργασία με παγκόσμιους ηγέτες -χωρών, κυβερνήσεων, οργανισμών, επιχειρήσεων και κοινωνίας των πολιτών- που και αυτοί θα δώσουν «το παρών» για να διαμορφώσουν την ατζέντα του Οικονομικού Παγκόσμιου Φόρουμ 2012.

Η συνάντηση στο Νταβός
Την προσεχή εβδομάδα στο Νταβός της Ελβετίας κατά την πενταμερή Ετήσια Συνάντηση 2012 με θέμα «The Great Transformation: Shaping New Models» -από 25 έως 29 Ιανουαρίου- το φόρουμ παρουσιάζει τους Global Shapers. Την παγκόσμια κοινότητα που έχει ήδη οργανώσει με τη δημιουργία κέντρων -hubs- σε 36 χώρες και σε 44 διαφορετικές πόλεις. Εννοείται ότι μεταξύ τους συνδέονται ηλεκτρονικά και με αλλά 125 hubs μέσω των κοινωνικών και επαγγελματικών δικτύων τους, είτε μέσα από το http://wef.ch/blog.

Ανάμεσα στα 70 «εξαιρετικά άτομα» των global shapers -έχουν μέσο όρο ηλικίας τα 27 έτη- που θα συμμετέχουν στην προσεχή Συνάντηση 2012, θα είναι 20 γενικοί διευθυντές, ένας δήμαρχος 24 ετών, ένας μηχανικός που ανέπτυξε έναν καρδιοχειρουργικό απεικονιστή, τον οποίο χρησιμοποιούν ήδη 3.000 χειρουργοί σε όλο τον κόσμο και ένας καθηγητής νανοτεχνολογίας. Μπορεί κανείς να τους δει και σε βίντεο (http://wef.ch/Ytsz).

«Τους νέους σήμερα δεν χρειάζεται να τους ενδυναμώνουν οι σημερινοί ηγέτες τους. Είναι ήδη δυνατοί γιατί διαθέτουν πάθος, ιδέες, πρόσβαση στην πληροφόρηση και στην τεχνολογία. Κάτι που ισχύει, άσχετα αν ζουν στο Βερολίνο είτε στο Μπέρνσκο είτε στο Ulaanbaatar.

Αυτό όμως που θέλουμε, είναι να συνδέσουμε τους Global Shapers με το Δίκτυο των σημερινών Ηγετών, ώστε να μπορούν να συμμετέχουν περισσότερο στις αποφάσεις που εκείνοι λαμβάνουν και που επηρεάζουν και τη δική τους τη νέα γενιά» λέει ο επικεφαλής της ομάδας που λαμβάνει μέρος στην Ετήσια Συνάντηση, κ. Ντέιβιντ Εϊκμαν.

Και τα θέματα που βρίσκονται στο τραπέζι του φόρουμ σήμερα, είναι όντως κρίσιμα για τους νέους, όταν μάλιστα το 50% του παγκόσμιου πληθυσμού είναι κάτω των 27 ετών. Είναι, δηλαδή, η ανεργία των νέων και ποιος ο ρόλος των επιχειρήσεων και της κοινωνίας απέναντι σε αυτή την κρίσιμη κατάσταση. Είναι, επίσης, η επίτευξη της απαιτούμενης συνεργασίας μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων φορέων για την κινητικότητα των ταλέντων και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, ώστε να αντιμετωπισθεί και το παράδοξο των υψηλών επιπέδων ανεργίας, με την παράλληλη σημαντική έλλειψη ταλέντων στον επιχειρηματικό κόσμο.

Είναι ένα θέμα για το οποίο το φόρουμ έχει ήδη καταβάλει σημαντική προσπάθεια και σε συνεργασία με την εταιρεία Mercer εξέδωσε πρόσφατα τη σχετική μελέτη «Talent Mobility Good Practices - Collaboration at the Core of Driving Economic Growth» στην οποία πέρα από προτάσεις και καθοδήγηση, περιγράφονται λεπτομερώς 55 διαφορετικές case studies που έχουν επιλύσει προβλήματα κινητικότητας και απασχολησιμότητας των νέων παγκοσμίως (www.wef.org/ TalentMobility2012).

«Στο μέλλον, η επιτυχία οποιουδήποτε εθνικού είτε επιχειρηματικού μοντέλου θα στηρίζεται περισσότερο στο ταλέντο και λιγότερο στα κεφάλαια. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι ο κόσμος μετακινείται από τον καπιταλισμό στον «ταλεντισμό» σημειώνει ο ιδρυτής και εκτελεστικός πρόεδρος του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, καθηγητής κ. Κλάους Σβαμπ. Ο οποίος, επιπλέον, τονίζει ότι «κάποτε, η καλύτερη ένδειξη για την επιτυχία, ήταν η εμπειρία ενός ατόμου από το παρελθόν του. Σήμερα τα παλιά μοντέλα δεν ταιριάζουν και χρειαζόμαστε καινούργιες προσεγγίσεις για να επιλύουμε τα πιεστικά παγκόσμια προβλήματα». Στη φετινή Ετήσια Συνάντηση, το φόρουμ επιβεβαιώνει τη δέσμευσή του -την οποία και εκφράζει με περηφάνια- ότι δηλαδή με την αρχή του κάθε έτους «παρέχει μια μοναδική και ασυναγώνιστη πλατφόρμα στους απανταχού ηγέτες από κάθε τομέα της σύγχρονης ζωής για να συμβάλλουν στη διαμόρφωση της παγκόσμιας ατζέντας».

Δημόσιος διάλογος
Ετσι, εφέτος εγκαινιάζει τον δημόσιο διάλογο «Ask a Leader» κατά τον οποίο 2.500 πολιτικοί αρχηγοί, ηγέτες επιχειρήσεων και της κοινωνίας των πολιτών θα απαντούν μέσω βίντεο στα ερωτήματα που θα τους υποβάλλονται, ύστερα από συγκεκριμένη διαδικασία -μεταξύ των οποίων και η υπερψήφισή τους από το κοινό- αλλά και μέσω των κοινωνικών δικτύων. Για τον λόγο αυτό και τις πέντε ημέρες που θα διαρκέσει η ετήσια συνάντηση, θα λειτουργεί ειδική καμπίνα «Γωνία των Κοινωνικών Δικτύων» μέσω της οποίας θα καλούνται να απαντήσουν αλλά και να μοιρασθούν προτεινόμενες ιδέες και οράματα για έναν καλύτερο κόσμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου