Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2012

Να μετατραπεί ο δημόσιος υπάλληλος σε δημόσιο λειτουργό

Το 2012 η Ελληνική Εταιρεία Διοικήσεως Επιχειρήσεων συμπληρώνει 50 χρόνια δημιουργικής παρέμβασης στα επιχειρηματικά δρώμενα. Το γράμμα του προέδρου του διοικητικού συμβουλίου της ΕΕΔΕ κ. Κωνσταντίνου Λαμπρινόπουλου, με το οποίο συνοδεύει την αποστολή προς την «Κ» των δύο βιβλίων που η εταιρεία εξέδωσε με αυτή την ευκαιρία, δεν αφήνει περιθώρια αμφισβήτησης για το αίσθημα περηφάνιας που δημιουργεί το έως τώρα έργο αυτής.
Ωστόσο, με την ευκαιρία του σημαντικού αυτού οροσήμου των 50 ετών, ο κ. Λαμπρινόπουλος ομολογεί ότι «θα αισθανόμασταν απολύτως επιτυχημένοι αν η παρέμβασή μας στα δρώμενα της χώρας περιοριζόταν στον ιδιωτικό τομέα». Επειδή, όμως, οι επιχειρήσεις δεν λειτουργούν στο κενό, αλλά σε περιβάλλον του οποίου οι προδιαγραφές τίθενται από τα κράτη, «πριν από μια δεκαετία αναγνωρίσαμε την ανάγκη της παρέμβασής μας στο μάνατζμεντ του Δημόσιου και ιδρύσαμε ειδικό τομέα δράσης για τον σκοπό αυτό». Αυτονόητο λοιπόν το ένα από τα δύο βιβλία που εξέδωσε η ΕΕΔΕ με τίτλο «Το μάνατζμεντ της κυβέρνησης» να έχει στόχο «να συνεισφέρει στην εμπέδωση μιας νέας αντίληψης για τον ρόλο της εκτελεστικής εξουσίας σε σύγχρονο δημοκρατικό κράτος όπως είναι η χώρα μας».
Εκφράζει επίσης την προσδοκία να βοηθήσει στην προσπάθεια σωστής αναδιοργάνωσης και λειτουργίας της Δημόσιας Διοίκησης, ώστε πολίτες και επιχειρηματικός κόσμος να απολαμβάνουν ποιοτικές υπηρεσίες και «έτσι σταδιακά να μεταλλαχθεί η έννοια του δημοσίου υπαλλήλου σε δημόσιο λειτουργό». Συγγραφέας του βιβλίου ο Γιάννης Ελευθερίου Χαστάς, με δεκαπεντάχρονη –ώς το 1979– θητεία ως γενικός διευθυντής της ΕΕΔΕ και με σημαντική διοικητική διαδρομή, επαγγελματική εμπειρία και συγγραφικό έργο.
Τίτλος του δεύτερου βιβλίου που εξέδωσε η ΕΕΔΕ, με συγγραφέα τον καταξιωμένο στο θέμα Βρετανό Mat Somers, είναι το «Coaching». Που είναι και «το όνομα του δρόμου που θα μας οδηγήσει στην επίτευξη των προσωπικών και επιχειρησιακών στόχων μας», σε μιαν εποχή που απαιτεί γρήγορη προσαρμογή σε ένα περιβάλλον που μεταβάλλεται και μεταλλάσσεται με ταχύτατους ρυθμούς. Δηλαδή, γρήγορες αποφάσεις, δυνατότητα επιλογών, προσαρμογή στη νέα τεχνολογία, διά βίου μάθηση. Coaching είναι η «προπόνηση» για τη μεγιστοποίηση της απόδοσης ενός ατόμου είτε μιας ομάδας για την επίτευξη ενός στόχου. Είναι το ατομικό, το ομαδικό είτε το επιχειρησιακό coaching, δηλαδή είναι «το ουσιαστικό έργο του μάνατζμεντ».
Σε ειδικό κεφάλαιο με τίτλο «Coaching vs managing» αναφέρει ότι «οι μάνατζερ είναι coaches και οι coaches είναι μάνατζερ». Εξηγεί ότι, αν και είναι δύσκολο να καταλήξουμε σε έναν και μόνο ορισμό της λέξης μάνατζμεντ, ωστόσο, «οι περισσότεροι θα συμφωνήσουν πως ο μάνατζερ σε έναν οργανισμό έχει, σε κάποιο βαθμό, ευθύνη για τους ανθρώπους του και, φυσικά, και για τον τρόπο που αυτοί οι άνθρωποι κάνουν τη δουλειά τους». Αρα, οι μάνατζερ είναι και coaches. Και «πάντα ήταν, απλώς δεν το καταλαβαίνουν όλοι». Ρίχνει λοιπόν το σφάλμα στην επικράτηση «ακόμη και τώρα» του αυταρχικού στυλ διοίκησης, που έχει να κάνει με τις διαταγές και τον έλεγχο. Χ. Δ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου