Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2012

Συνεργασία δικτύων για ανθρώπινα δικαιώματα και καταπολέμηση διαφθοράς

Περιφερειακή συνάντηση Νοτιοανατολικής Ευρώπης στη Θεσσαλονίκη στις 3 Φεβρουαρίου
Της Χριστινας Δαμουλιανου / xd@kathimerini. gr

Πρόσκληση προς τα στελέχη, τα διαπιστευμένα σε θέματα της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης και του Ανθρώπινου Δυναμικού των επιχειρήσεων και οργανισμών τους, απευθύνει ο πρόεδρος του Ελληνικού Δικτύου για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη, κ. Νίκος Αναλυτής, προκειμένου να παρακολουθήσουν την πολύ σημαντική περιφερειακή συνάντηση Νoτιοανατολικής Ευρώπης, που θα γίνει την Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2012 στη Θεσσαλονίκη, στο Ξενοδοχείο «The Met Hotel», με θέμα «Ανθρώπινα Δικαιώματα και καταπολέμηση της Διαφθοράς» (www. csrhellas. gr).

Οι χώρες
Πρόκειται για την πρώτη περιφερειακή συνάντηση των Δικτύων Global Compact και των εταιρειών που είναι μέλη τους και θα την παρακολουθήσουν στελέχη επιχειρήσεων και εκπρόσωποι των Δικτύων Ελλάδας, Βουλγαρίας, Ρουμανίας, Κοσόβου, Κροατίας, ΠΓΔΜ, Σερβίας, Τουρκίας, Αλβανίας, Σλοβενίας και Βοσνίας. Ο κ. Αναλυτής μίλησε στην «Κ» και τόνισε ότι η «επιτάχυνση της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης είναι ένας επείγον στόχος» σε αυτή τη δύσκολη περίοδο όπου οι κρίσεις από την κατάρρευση των χρηματοοικονομικών αγορών ώς την υποβάθμιση του περιβάλλοντος γίνονται όλο και περισσότερο παγκόσμιες και αλληλένδετες. «Βλέπετε, η κρίση μάς αναγκάζει να συνειδητοποιήσουμε πλέον ότι η εταιρική κοινωνική ευθύνη είναι προϋπόθεση για βιώσιμη ανάπτυξη και κοινωνική συνοχή, κυρίως όμως να σκεφθούμε ότι αν είχαμε εγκαίρως ενσωματώσει τις αρχές και τις αξίες της στον ιδιωτικό και στον δημόσιο τομέα θα είχε αποφευχθεί η σημερινή κατάσταση. Προβλέπω λοιπόν ότι μέσα στα επόμενα χρόνια, αυτό που θεωρούμε σήμερα γέφυρα μεταξύ επιχειρήσεων και κοινωνίας, θα είναι απαιτητό από όλους τους φορείς και οργανισμούς, τόσο του ιδιωτικού όσο και του δημόσιου τομέα και θα επηρεάζει την αποτελεσματικότητά τους. Σε κάθε περίπτωση πάντως, θα είναι μονόδρομος».

Προτεραιότητα
Ο κ. Αναλυτής αναφέρεται στα πρόσφατα γεγονότα, που έχουν εκτοξεύσει την προτεραιότητα που κατέχει σήμερα το θέμα της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, το οποίο, ωστόσο, «είναι μέρος της επιχειρηματικής εξέλιξης και στην ιστορική διαδρομή έχει εκφρασθεί με διάφορους τρόπους». Στα γεγονότα αυτά κατ’ αρχήν αναφέρει τη διεργασία της παγκοσμιοποίησης και τα αμφισβητούμενα αποτελέσματά της. Ταυτόχρονα, τις επιπτώσεις των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων που αφορούν και επηρεάζουν όλο και μεγαλύτερο ποσοστό ατόμων και κρατών, αλλά και την παράλληλη αύξηση της ευαισθησίας για την προστασία του φυσικού και του πολιτιστικού περιβάλλοντος.

Και, ασφαλώς είναι και τα οικονομικά σκάνδαλα όπως και η κρίση αξιοπιστίας που βιώνουμε και που έχουν ενισχύσει σαν προστατευτικό «ανάχωμα» την παρουσία της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης. Ο κ. Αναλυτής υπογραμμίζει ότι σε αυτή τη δύσκολη περίοδο που διερχόμαστε, όπου οι κρίσεις γίνονται όλο και περισσότερο παγκόσμιες και αλληλένδετες -κατάρρευση χρηματοοικονομικών αγορών, υποβάθμιση περιβάλλοντος- «η επιτάχυνση της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης είναι ένας επείγον στόχος». Και αυτό το έργο της επιτάχυνσης το έχουν αναλάβει διάφοροι φορείς, μεταξύ των οποίων και το Οικουμενικό Σύμφωνο του ΟΗΕ (UN Global Compact), μέλος του οποίου είναι το Ελληνικό Δίκτυο Global Compact (www. globalcompactnetworkhellas. gr), το οποίο ιδρύθηκε το 2008 και οι δράσεις του συντονίζονται από το Ελληνικό Δίκτυο για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη. Η προσεχής συνάντηση στη Θεσσαλονίκη είναι η έμπρακτη αναγνώριση της ανάγκης για τη δημιουργία συνεργειών και της καθιέρωσης τακτικών συναντήσεων των τοπικών δικτύων της περιοχής, όπως και η διεύρυνση της συνεργασίας και της αλληλοβοήθειας. Στοχεύει στην ανταλλαγή γνώσεων και εμπειριών όπως και στον εντοπισμό κοινών προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι κοινότητες μέσα στις οποίες λειτουργούν τα Δίκτυα και οι εταιρείες-μέλη τους, οι οποίες και θα παρουσιάσουν τις πρακτικές που εφαρμόζουν στις περιοχές που δραστηριοποιούνται. Ωστόσο, ο κ. Αναλυτής επισημαίνει ότι η ανάγκη για συνέργειες δεν περιορίζεται σε κοινές δράσεις μεταξύ των επιχειρήσεων και ότι η πραγματική πρόκληση είναι η υιοθέτηση και η προώθηση της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης εκ μέρους της πολιτείας. «Η πολιτεία καλείται να εγκαταλείψει τον ρόλο τού παθητικού διαλόγου, να αναπτύξει πολιτικές και να δημιουργήσει πρότυπα, που σημαίνει, προληπτικές και συνεπείς πολιτικές που θα δημιουργήσουν το απαραίτητο γόνιμο περιβάλλον. Αλλωστε, η ενεργός συμμετοχή της πολιτείας στην εξέλιξη της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης είναι μεταξύ των προτεραιοτήτων που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πρόγραμμα «Ευρώπη 2020». Από τη δική του πλευρά το Ελληνικό Δίκτυο για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη έχει ήδη καταγράψει τις αρμοδιότητες οκτώ υπουργείων που άπτονται των αρχών και των αξιών της εταιρικής υπευθυνότητας. Παράλληλα, όμως, «θεωρεί εντελώς απαραίτητη και προσπαθεί με κάθε μέσον να προωθήσει τη δημιουργία σχετικής εθνικής στρατηγικής, η οποία θα στοχεύει σε δράσεις για τη διάδοση της έννοιας και την εφαρμογή των καλών πρακτικών της».

Υπεύθυνος καταναλωτής

Μεταξύ άλλων, ο κ. Αναλυτής αναφέρει τη δημιουργία πλαισίου για την εισαγωγή «όρων εταιρικής κοινωνικής ευθύνης» στις δημόσιες προμήθειες -να αναλάβει τον ρόλο του υπεύθυνου καταναλωτή- όπως και για τη διαμόρφωση φορολογικών και άλλων κινήτρων -με εθνικά βραβεία- για την ενθάρρυνση της οικολογικής και κοινωνικής ανάπτυξης και τη δημιουργία νομοθετικού πλαισίου για την καταπολέμηση της διαφθοράς και την ανάδειξη της διαφάνειας. «Κυρίως όμως με τη δημιουργία συνεργειών μεταξύ του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα που θα αντιμετωπίζουν κάποιες από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η δεινοπαθούσα ελληνική κοινωνία.

Τελειώνοντας, θέλω να επισημάνω ότι πριν από περίπου είκοσι χρόνια, η εταιρική κοινωνική ευθύνη εξαντλείτο από τις επιχειρήσεις σε κάποιες δράσεις φιλανθρωπίας και με την υποστήριξη της νομοθεσίας για το περιβάλλον. Αυτό όμως που βλέπουμε σήμερα και, κατά τη γνώμη μου, θα το βλέπουμε και στο μέλλον, είναι μια πολύ περισσότερο πολύπλοκη εικόνα και ένας διαρκώς διευρυνόμενος κόσμος ενδιαφερομένων μερών» καταλήγει ο κ. Αναλυτής.

Δράσεις και οφέλη

«Οχι μόνο τα στελέχη που ασχολούνται με την εταιρική κοινωνική ευθύνη, και που μέχρι σήμερα έχουν να δείξουν αξιολογότατο έργο, αλλά και τα στελέχη όλης της ιεραρχίας μιας επιχείρησης -ανεξάρτητα από τον τομέα που ανήκουν- θα πρέπει μέσα στο 2012, αλλά και πέρα από αυτό, να ασχοληθούν και με την εταιρική κοινωνική ευθύνη και να κατανοήσουν ακόμα περισσότερο την αξία της. Ετσι, θα είναι σε θέση να προτείνουν προς τα διοικητικά συμβούλια περισσότερο στοχευμένες δράσεις, με χειροπιαστά και μετρήσιμα αποτελέσματα και οφέλη, τόσο για την επιχείρηση όσο και για την κοινωνία». Αυτό είναι το μήνυμα που στέλνει προς τα στελέχη ο πρόεδρος του Ελληνικού Δικτύου για την ΕΚΕ, κ. Νίκος Αναλυτής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου