Χρ. Δαμουλιανου
«Oι πολυεθνικές όχι μόνο είναι επικρατέστερες των τοπικών ανταγωνιστών τους, αλλά ανεβάζουν και τον μέσο όρο της αποτελεσματικότητας των εγχώριων. Οι πολυεθνικές είναι οι καλύτερα διοικούμενες, ενώ στους αντίποδες βρίσκονται οι αμιγώς δημόσιοι οργανισμοί, οι οποίοι κατέχουν την πλέον χαμηλή βαθμολογία». Πρόκειται για συμπεράσματα μελέτης ύστερα από έρευνα που έχει διενεργήσει το Centre for Economic Performance του London School of Economics και με την οποία υπογραμμίζεται ότι η αρνητική διαφορά οφείλεται στην απασχόληση μη επαγγελματιών μάνατζερ. Δηλαδή, όσο λιγότερο ένας οργανισμός κάνει χρήση επαγγελματιών μάνατζερ, τόσο κατεβαίνει το επίπεδο της αποτελεσματικότητάς τους.
Μελέτη πρακτικών και αποδοτικότηταςΟι περισσότερες εταιρείες δεν μπαίνουν καν στον κόπο να συγκρίνουν κατά πόσο το μάνατζμεντ που εφαρμόζουν έχει κάποια σχέση με τις κοινά αποδεκτές πρακτικές του. Ασχολούνται δε ακόμη λιγότερο με το να συγκρίνουν τη δική τους διοικητική συμπεριφορά με αυτές των άλλων εταιρειών του κλάδου στον οποίο ανήκουν. Το αποτέλεσμα είναι να αγνοούν την όποια τυχόν ανεπάρκειά τους και να χάνουν έτσι τις ευκαιρίες που τους δίδονται να προχωρήσουν σε σημαντικές βελτιώσεις. Μελέτησαν τις πρακτικές και την αποδοτικότητα 4.000 μικρομεσαίων κατασκευαστικών επιχειρήσεων σε χώρες της Ευρώπης -μεταξύ των οποίων και στην Ελλάδα- στις ΗΠΑ και στην Ασία.
Και το κεντρικό συμπέρασμα -αλλά και το μήνυμα που βγαίνει- είναι ότι «οι βελτιωμένες διοικητικές πρακτικές είναι από τους πλέον αποτελεσματικούς τρόπους για να επικρατήσει η εταιρεία έναντι των ομοίων της». Το ίδιο συμπέρασμα είχε προκύψει και από παλαιότερη έρευνα σε μικρότερο δείγμα εταιρειών: «οι εταιρείες σε όλο τον κόσμο που εφαρμόζουν σωστά τις αποδεκτές διοικητικές πρακτικές, είναι σημαντικά αποδοτικότερες από τις άλλες που τις αγνοούν».
Στις ΗΠΑ η καλύτερη βαθμολογίαΠροκύπτει επίσης ότι οι διαφορετικές διοικητικές πρακτικές που εφαρμόζουν οι εταιρείες μέσα στις χώρες της έρευνας είναι τόσο σημαντικές, ώστε στην περίπτωση που είναι ανεπαρκείς, κατεβάζουν και τον μέσο όρο του επιπέδου της αποτελεσματικότητας της χώρας τους. Την καλύτερη βαθμολογία την συγκέντρωσαν οι ΗΠΑ ιδιαιτέρως για τις διοικητικές πρακτικές που έχουν να κάνουν με το ανθρώπινο δυναμικό - δηλαδή άμεση προαγωγή και ανταμοιβή των ταλαντούχων εργαζομένων τους. Ωστόσο, σε επίπεδο εργοστασίου υπερέχουν η Γερμανία, Ιαπωνία και Σουηδία, ενώ ακολουθούν με «διαφορά κεφαλής» η Βρετανία, Ιταλία και Γαλλία. Στη γενική βαθμολόγηση η Ελλάδα κατέχει την προτελευταία θέση με τελευταία την Κίνα. Ωστόσο, σε ποσοστό μάνατζερ με πανεπιστημιακή μόρφωση, τα ποσοστά στη χώρα μας είναι από τα υψηλότερα (62,8%) με πρώτη την Ιαπωνία (70%).
Οι αναλυτές της έρευνας υποστηρίζουν ότι τα ευρήματα αποτελούν «καλά νέα» για τις εταιρείες. Και εξηγούν ότι η σημερινή αποτελεσματικότητα των πολυεθνικών δεν είναι παρά ο καρπός των προσπαθειών που έχουν καταβάλει. Και τα σημερινά οφέλη τους είναι η υψηλότερη παραγωγικότητα, η καλύτερη ανταπόδοση του κεφαλαίου και η σίγουρη ανάπτυξη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου