Σάββατο 3 Μαρτίου 2012

Eπαναπροσδιορίζεται ο ρόλος της Διεύθυνσης Ανθρωπίνου Δυναμικού

Επειδή η «περικοπή του κόστους εργασίας» έχει γίνει το θλιβερό μοτίβο της θλιβερής επικαιρότητάς μας, οφείλουμε να συνυπολογίζουμε ότι συνεπάγεται και αυτό παρενέργειες που γίνονται μπούμερανγκ για τις εταιρείες που ενδίδουν. Η διαπίστωση βασίζεται στα συμπεράσματα μελέτης της Kennedy Consulting Resea-rch & Advisory για τις διεθνείς τάσεις στον χώρο του ανθρωπίνου δυναμικού, την οποία παρουσίασε η κ. Ελεάνα Γιαμπανά, partner Human Capital Division της Deloitte, σε ειδική εκδήλωση αφιερωμένη στον επαναπροσδιορισμό του ρόλου της Διεύθυνσης Ανθρώπινου Δυναμικού, με στόχο να συμβάλει στην επίτευξη των στρατηγικών στόχων της εταιρείας.
Διαγνωστικό εργαλείο
Μια προσέγγιση, την οποία η Deloitte διασφαλίζει μέσα από «τη δύναμη της συλλογικής ηγεσίας». Πρόκειται για ένα επιστημονικά τεκμηριωμένο διαγνωστικό εργαλείο της –το «As One»– το οποίο «με χειρουργικής ακρίβειας» παρεμβάσεις βοηθάει τις επιχειρήσεις, μεταξύ άλλων, να μειώνουν το κόστος εφαρμογής της στρατηγικής τους, μέσα από στοχευμένες και αποδοτικές παρεμβάσεις, ευθυγραμμίζοντας τους ανθρώπους με τους στρατηγικούς στόχους, στο σύνολο του οργανισμού.
Σύμφωνα με τη μελέτη Kennedy, από το 2008 έως σήμερα, «ο ρόλος του τμήματος ανθρωπίνου δυναμικού έχει περιοριστεί στην περικοπή του κόστους εργασίας». Η τάση αυτή είναι διεθνής και έχει δημιουργήσει πολλαπλά προβλήματα, μεταξύ των οποίων είναι η έλλειψη ταλέντων, η αδυναμία διακράτησης των καλών στελεχών, η μειωμένη αφοσίωση και παρακίνηση των εργαζόμενων, οι στρεβλώσεις σε μισθολογικά επίπεδα και παροχές και η δυσκολία υπολογισμού των μελλοντικών αναγκών σε προσωπικό. Ολοι αυτοί είναι σημαντικοί λόγοι, για τους οποίους υπάρχει έντονη ανάγκη επαναπροσδιορισμού των υπηρεσιών της ΔΑΔ, «ώστε να καταστεί στρατηγικός σύμμαχος της διοίκησης».
Η προσέγγιση «As One» της Deloitte, που την παρουσίασαν τα στελέχη της κ. Ειρήνη Αποστολίδου και Φίλιππος Ζάχος, βασίζεται στη συλλογική ηγεσία για την υποστήριξη της στρατηγικής της εταιρείας. Απορρέει από μια ομάδα ατόμων με συνοχή, που εργάζονται παραγωγικά για την επιτυχία ενός κοινού στόχου, μιας ιδέας, ενός σκοπού, με τη συνεργασία της Διεύθυνσης Ανθρωπίνου Δυναμικού – η οποία και αναλαμβάνει ρόλο Project Sponsor.
Aξιολόγηση
Με την προσέγγιση αυτή αξιολογείται η ικανότητα ενός οργανισμού να επιτύχει συγκεκριμένους στρατηγικούς είτε διαχειριστικούς στόχους, με βάση το επίπεδο αφοσίωσης των εργαζομένων –σε κάθε επίπεδο– προς τον οργανισμό. Αξιολογείται, επίσης, το τι πιστεύουν για τη λειτουργία του όπως και ποιο είναι το μέγεθος της προσήλωσής τους στην επιτυχία των στόχων.
Τα διαγνωστικά αυτά αποτελέσματα συζητούνται με τη διοίκηση και συμβάλλουν στο να διαμορφωθεί η πλέον κατάλληλη ηγετική συμπεριφορά. Να επαναπροσδιοριστεί επίσης η οργανωτική στρατηγική και να προσδιοριστεί ο τρόπος επίτευξης των προγραμμάτων αλλαγής. Με την προϋπόθεση, πάντα, να συμμετέχει και η ΔΑΔ.
Ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα ήταν και η παρουσίαση του διευθυντή του τομέα Εξεύρεσης Στελεχών της Deloitte, κ. Πέτρου Μίχου, για την προσέλκυση ταλέντων σε μια αγορά με παγκόσμια κινητικότητα. Σύμφωνα με την έρευνα «Strategic Moves: A new direction for global mobility», η παγκόσμια ενδοεταιρική μετακίνηση στελεχών αναμένεται να αποτελέσει κορυφαία προτεραιότητα για τις Διευθύνσεις Ανθρωπίνου Δυναμικού. «Δεν είναι τυχαίο ότι αυτήν τη στιγμή οι πελάτες μας στην Ελλάδα αναζητούν λύσεις στελέχωσης σε τρεις ηπείρους», ανέφερε ο κ. Μίχος.
Επισήμανε, επίσης, ότι λόγω της δυσμενούς κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει η χώρα μας, παρουσιάζονται πολλές επενδυτικές ευκαιρίες και, κατά συνέπεια, δυνατότητες απασχόλησης, για στελέχη με γνώσεις αναδιοργάνωσης και αλλαγής. «Λόγω των ιδιαίτερων οικονομικών συνθηκών στην Ελλάδα, αυτή τη στιγμή, η αγορά έχει ανάγκη από interim managers, δηλαδή μάνατζερ με συγκεκριμένους στόχους και προκαθορισμένη σε διάρκεια θητεία». Μια κατηγορία, στην οποία η Deloitte (www.deloitte.gr) παρέχει υπηρεσίες εξεύρεσης των κατάλληλων στελεχών.XR.DAM

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου