Σάββατο 3 Μαρτίου 2012

Η δημιουργία κοινωνικών επιχειρήσεων και στην Ελλάδα είναι γεγονός

Χρ. Δαμουλιανου
Στην Ευρώπη οι κοινωνικές επιχειρήσεις εκπροσωπούν περίπου το 10% των επιχειρήσεων και απασχολούν περί τα 11 εκατ. εργαζομένους. Στη Βρετανία ο αριθμός των κοινωνικών επιχειρήσεων το 2010 ανήλθε σε 232.000. Και το ερώτημα που αναδύεται είναι: «Εμείς στην Ελλάδα, τι κάνουμε;». Με την ψήφιση του νόμου 4019/2011 τον περασμένο Οκτώβριο επιτρέπεται και στη χώρα μας η δημιουργία κοινωνικών επιχειρήσεων και θεσμοθετείται ένα σύνολο κινήτρων για τη στήριξή τους. Οπως είναι γνωστό, οι κοινωνικές επιχειρήσεις έχουν διπλό σκοπό. Αφενός με την εμπορική δραστηριότητά τους να δημιουργούν έσοδα και κέρδη, αφετέρου -και παραλλήλως- να εξυπηρετούν έναν θεμελιώδη κοινωνικό σκοπό.
Συγκυρία
«Σανίδα σωτηρίας» χαρακτηρίζει τη δημιουργία κοινωνικών επιχειρήσεων στη σημερινή συγκυρία για τη χώρα μας η κ. Φιόρη Ζαφειροπούλου, ακαδημαϊκός από το Πανεπιστήμιο Brunel του Λονδίνου, με ειδίκευση στα θέματα της Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας, τόσο «για την κάλυψη κοινωνικών αναγκών όσο και για την εύρεση εργασίας για πολλούς ανθρώπους. Κυρίως όμως για την ενίσχυση της επιχειρηματικής καινοτομίας στη χώρα μας». Η κ. Ζαφειροπούλου, πέρα από τη συμβουλευτική συμμετοχή της σχετικά με το αντίστοιχο θεσμικό πλαίσιο στη Βρετανία κατά τη σχεδίαση του δικού μας νόμου, είναι και η συντονίστρια της σειράς σεμιναρίων που διοργανώνει το Αμερικανικό Κολέγιο Ελλάδος Deere - Alba για την εκπαίδευση στελεχών του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, επιχειρηματιών και ελεύθερων επαγγελματιών, προκειμένου να δημιουργήσουν κοινωνικές επιχειρήσεις (www.acg.edu/scps, τηλ. 210-6009800).
Με τον τίτλο «Κοινωνικές Επιχειρήσεις: Δημιουργία, Χρηματοδότηση και Απειλές» το Αμερικανικό Κολέγιο Ελλάδος «ανταποκρινόμενο στα νέα οικονομικά και κοινωνικά δεδομένα» αρχίζει από τις 29 Φεβρουαρίου 2012 έναν κύκλο σεμιναρίων -για πρώτη φορά στην Ελλάδα- για να εκπαιδεύσει σε θέματα όπως είναι η ίδρυση, χρηματοδότηση-επιδότηση, οργάνωση και ανάπτυξη κοινωνικών επιχειρήσεων, sustainable business management και triple bottom line success, κοινωνική καινοτομία, social networks και κοινωνικό franchise. Τα μαθήματα ολοκληρώνονται σε 27 ώρες διδασκαλίας και τα δίδακτρα για νέους έως 30 ετών επιδοτούνται κατά 30% από τη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς και από το ΛΑΕΚ-ΟΑΕΔ κατά το 45%. Υπογραμμίζεται, ακόμη, ότι στο σεμινάριο θα συμμετάσχουν μεγάλες εταιρείες που αναζητούν στελέχη/κοινωνικούς επιχειρηματίες προκειμένου να υλοποιήσουν τα σχέδιά τους, ενώ στους συμμετέχοντες θα δοθεί η δυνατότητα να επικοινωνήσουν με στελέχη-φορείς του Δημοσίου που σχεδιάζουν και προσφέρουν τα προγράμματα στήριξης στις κοινωνικές επιχειρήσεις.
Κοινωνικές ανάγκες
Με δεδομένο ότι η κατάρρευση του κοινωνικού κράτους σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο και τα τεράστια δημοσιονομικά ελλείμματα έχουν αλλάξει τη σχέση πολίτη - κράτους, η επιχειρηματική δραστηριότητα προσανατολίζεται πλέον προς τον τρίτο τομέα «για να καλύψει τις ανεκπλήρωτες και ολοένα αυξανόμενες κοινωνικές ανάγκες που δημιουργούνται και οδηγούν στη γένεση των κοινωνικών επιχειρήσεων», αναφέρει στην ανακοίνωσή του το Αμερικανικό Κολέγιο Ελλάδος. Παράλληλα, όπως επισημαίνει στην «Κ» η κ. Ζαφειροπούλου, «με τον θεσμό αυτό η εταιρική κοινωνική ευθύνη ξεπερνά το βρεφικό στάδιο, ενηλικιώνεται πλέον και αποκτά πολύ σημαντικά εργαλεία που θα της επιτρέπουν να πολλαπλασιάσει την αποτελεσματικότητά της, να επεκταθεί γεωγραφικά, να διευρυνθεί σε μεγαλύτερη κλίμακα του πληθυσμού και να μπορεί να είναι διατηρήσιμη και βιώσιμη. Δηλαδή να αυτοχρηματοδοτείται».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου