Σάββατο 3 Μαρτίου 2012

Το νέο μοντέλο εργασίας έχει τρεις πυλώνες: τον άνθρωπο, τον χώρο και τις τεχνολογίες

Προέρχεται από τη Microsoft και αυξάνει παραγωγικότητα και ικανοποίηση των εργαζομένων
Της Χριστινας Δαμουλιανου
Το νέο μοντέλο της εργασίας είναι εδώ. Το συνθέτουν οι τρεις πυλώνες του, που είναι οι άνθρωποι, ο χώρος και οι τεχνολογίες. Τρεις αλληλένδετοι κρίκοι, «σαν το σύμβολο των Ολυμπιακών Αγώνων», που αλληλεπικαλύπτονται για να αποδώσουν σημαντικά οφέλη στις εταιρείες, ανεξαρτήτως μεγέθους, τόσο οικονομικά όσο και για την παραγωγικότητα και για την ευημερία των εργαζομένων. Δομικό στοιχείο του New World of Work (NWOW) είναι η εμπιστοσύνη της εταιρείας στους ανθρώπους της, καθώς ο εργαζόμενος αποκτά ο ίδιος τον έλεγχο του τρόπου εργασίας του. Το προσωπικό έχει στη διάθεσή του τα κατάλληλα εργαλεία, τον ειδικό χώρο αλλά και την ελευθερία, ώστε να μπορεί να αποδώσει από οπουδήποτε, οποτεδήποτε, καθώς οι επιδόσεις του δεν είναι πλέον συνυφασμένες με την παρουσία στο γραφείο.
Παρουσίαση
Η παραγωγικότητα συνδέεται λιγότερο με τις γνωστές σταθερές ενός προκαθορισμένου χώρου και χρόνου και περισσότερο με τη δυνατότητα επιλογών που διασφαλίζονται με τη συνδρομή της τεχνολογίας, η οποία επιτρέπει στους εργαζομένους διαρκή και απρόσκοπτη πρόσβαση στα αρχεία τους καθώς και εύκολη και γρήγορη επικοινωνία με τους συναδέλφους τους. Τα κόστη υποδομής μειώνονται, η παραγωγικότητα αυξάνεται και η ικανοποίηση των εργαζομένων βελτιώνεται. Η παρουσίαση-πρεμιέρα του νέου μοντέλου εργασίας έγινε στις εγκαταστάσεις της Microsoft Ελλάς με την παρουσία του διευθύνοντος σύμβουλου της, κ. Ερνστ Γιαν Στίγκτερ.
Εγινε σαφές ότι το NWOW δεν είναι μια λύση-πανάκεια για όλες τις επιχειρήσεις. Μπορεί όμως να υιοθετηθεί τόσο από μικρές όσο και μεγάλες επιχειρήσεις του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα και να προσαρμόζεται έτσι ώστε να ανταποκρίνεται στις δικές τους ανάγκες. Και τα οφέλη που αποδίδει υπολογίζονται σε εξοικονόμηση τετραγωνικών μέτρων κατά 30%, μεταφορά και ταξίδια κατά 20%, κατανάλωση χαρτιού 15% και εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 25% σε μία τριετία. Οσο για την απόδοση των εργαζομένων, αυτή μετριέται με το αποτέλεσμα και όχι με τη διάρκεια του χρόνου που βρίσκεται ο εργαζόμενος στο γραφείο του.
Το νέο μοντέλο εργασίας καταργεί τα προσωπικά γραφεία. Οι υπάλληλοι μπορούν να εργάζονται από οποιοδήποτε γραφείο επιλέξουν μέσα στην εταιρεία, χρησιμοποιώντας έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή, ακουστικά, webcam είτε smartphone. Ο καθένας έχει το δικό του ντουλάπι για να αποθηκεύει το λάπτοπ και τα προσωπικά του αντικείμενα. Υπάρχουν επίσης διαμορφωμένοι χώροι, lounge areas, για συνεργασίες, για συζητήσεις brainstorming και για σύντομα διαλείμματα. Οσο για τον κυρίαρχο πυλώνα του New World of Work, που είναι η σύγχρονη τεχνολογία, επιτρέπει σχεδόν σε κάθε εργαζόμενο να βρίσκεται «ψηφιακά πανταχού παρών» ανά πάσα στιγμή, χωρίς να είναι απαραίτητη η φυσική παρουσία του.
Το New World of Work, ωστόσο, δεν είναι στην πράξη και τόσο νέο. Αφού από το 2005 η Microsoft στην Ολλανδία με τους 900 εργαζομένους της ξεκίνησε «για την επανεφεύρεση ενός τρόπου εργασίας που να οδηγεί σε ουσιαστική αύξηση της παραγωγικότητας και της ικανοποίησης των εργαζομένων». Και, επειδή δεν ήθελε να είναι απλώς «ο δάσκαλος που δίδασκε», έγινε το πρώτο γραφείο της παγκόσμιας αυτής εταιρείας που το υιοθέτησε το 2008. Εντυπωσιακό είναι και το μετρήσιμο αποτέλεσμα, που έδειξε ότι, έκτοτε, το ποσοστό ανάπτυξης της Microsoft Ολλανδίας ανέρχεται σε 11%, ενώ ο ετήσιος γενικός δείκτης ανάπτυξης της εταιρείας είναι 4%-5%. Την υιοθέτηση του μοντέλου ακολούθησαν τα γραφεία της στη Φινλανδία και στη Βρετανία, ενώ, σήμερα, περισσότερα από δέκα γραφεία της Microsoft σε όλο τον κόσμο το έχουν προσαρμόσει με τον δικό τους τρόπο, ανάλογα με τις τοπικές ανάγκες.
Οι δέκα αρχές
Η τεράστια αυτή οργανωτική αλλαγή είχε πολλή συστηματική προεργασία και εκτενή εσωτερική επικοινωνία. «Το πιο δύσκολο μάθημα που μάθαμε ήταν πόσο δύσκολο είναι το να ακούμε αντί να αντιδρούμε», είναι το σχόλιο του διευθυντού μάρκετινγκ του γραφείου της Ολλανδίας. Η εφαρμογή του NWOW όχι μόνο δεν ήταν απλή υπόθεση αλλά βασίστηκε και σε δέκα αρχές οι οποίες διαμορφώθηκαν ύστερα από εκτενείς συζητήσεις με τους διαφορετικούς stakeholders και με βάση τα στοιχεία που απέδωσε η ετήσια έρευνα για τους εργαζομένους. Συγκεκριμένα, οι δέκα αυτές αρχές είναι οι εξής:
- Η εργασία είναι ανεξάρτητη από τον χρόνο και τον χώρο.
- Η εμπιστοσύνη αντί για τον έλεγχο.
- Το αποτέλεσμα αντί για τη φυσική παρουσία.
- Η ηγεσία αντί για το μάνατζμεντ.
- Η συνεργασία και η εργασία με καθαρούς στόχους και με αντικειμενικούς σκοπούς.
- Η καθοδήγηση αντί για κανόνες.
- Ο διάλογος αντί για μονόδρομες κατευθύνσεις.
- Χρήση των κατάλληλων εργαλείων για την κατάλληλη εργασία.
- Μοιράζομαι το κάθε τι που κάνω.
- Αναλαμβάνω ευθύνη.
Ωστόσο, η τήρηση των δέκα αυτών αρχών είχε μεγάλες επιπτώσεις για τους μάνατζερ, οι οποίοι από συνήθεις επιχειρηματικοί μάνατζερ έπρεπε τώρα να γίνουν περισσότερο ηγέτες και μέντορες, αφού η όλη αυτή αλλαγή βασίζεται στην εμπιστοσύνη και στην αυτοδιαχείριση. Αλλωστε «το όραμα του NWOW δεν θα ήταν δυνατόν να πραγματοποιηθεί μόνο με την εφαρμογή των νέων τεχνολογιών» αλλά και με την ανάπτυξη της ατομικής ηγεσίας. Οι μάνατζερ οφείλουν καθ’ όλη την οργανωτική αυτή αλλαγή να ενδυναμώνουν τους «εργάτες της γνώσης» και να τους δίνουν την ελευθερία να διαχειρίζονται οι ίδιοι τα εργασιακά καθήκοντά τους, να ορίζουν τον χρόνο και τον χώρο που εργάζονται.
Αμεσα αποτελέσματα
Η εφαρμογή του New World οf Work στα γραφεία της Microsoft στην Ολλανδία είχε ως άμεσο αποτέλεσμα τη βελτίωση των συνεργασιών, το μοίρασμα της γνώσης και της δημιουργίας μέσα σε έναν διεσπαρμένο εικονικό οργανισμό, όπως και την αύξηση της παραγωγικότητας, της ικανοποίησης, της ευελιξίας και της καινοτομίας. Οι μετρήσιμες βελτιώσεις έδειξαν τα εξής:
- Αύξηση παραγωγικότητας κατά 25%.
- Απονομή βραβείου Great Place to Work τα έτη 2009, 2010 και 2011.
- Αύξηση της ικανοποίησης των εργαζομένων από 5/10 το 2008 σε 8/10 το 2011.
- Οι ημέρες αναρρωτικής άδειας μειώθηκαν από 2,5% σε 1,5%.
- Αυξήθηκε η καλή φήμη της εταιρείας στην αγορά.
- Αυξήθηκε η κινητικότητα των εργαζομένων.
- Μειώθηκαν τα κόστη των ακινήτων κατά 30%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου